Näin Lukuralli toimii

Tässä on muutamia ohjeita Lukuralliin. Lukurallin kesto on neljä viikkoa. Ennen Lukurallin alkua oppilaat etsivät itselleen lähipiiristä yhden tai useamman lukusponsorin (esimerkiksi huoltaja, isovanhempi, muu sukulainen, kummi tai tuttava). Sponsori sitoutuu maksamaan haluamansa summan (esim. 0,50–2,00 euroa) jokaisesta oppilaan lukemasta tunnista. Lukusponsorin tärkein tehtävä on kannustaa keräämään lukutunteja!

Piirroskuvassa gaselli, kirja ja kello.
Piirroskuvassa gaselli ja kolme kolikkoa.

Lukurallin aikana oppilaat lukevat koulussa ja vapaa-ajalla mahdollisimman paljon ja kirjaavat päivittäin lukemiseen käyttämänsä ajan Lukupassiinsa. Oppilas värittää Lukupassiinsa lukemiseen käyttämänsä ajan varttitunti kerrallaan.  Luokassa voidaan myös käsitellä tarkemmin Lukurallin teemoja: lukutaidon ja koulutuksen merkitystä, lapsen oikeuksia sekä lasten arkea ja ajatuksia Nepalissa.

Oppilas saa valita häntä kiinnostavaa luettavaa: lasten- ja nuortenkirjoja, tietokirjoja, satuja, sarjakuvia ym. Lukupassiin voi merkitä myös ajan, jonka aikuinen ja lapsi lukevat yhdessä esimerkiksi iltasatuna. Jos oppilaalla ei ole riittävää lukutaitoa, äänikirjoja voi käyttää apuna. S2-oppilaiden omalla äidinkielellä lukemiseen voidaan myös kannustaa. Lukuralli on myös hyvä mahdollisuus keskustella kotona lukutottumuksista ja ottaa haaste vastaan kotonakin esimerkiksi koko perheen yhteisinä lukuhetkinä.

Piirroskuvassa lyijykynä ja Lukupassi kortti.

Lukurallin päätyttyä lukusponsori maksaa Lukupassiin merkittyä tuntimäärää vastaavan summan tämän sivun ohjeiden mukaisesti. Lukurallissa kerätyt varat ohjataan Taksvärkki ry:n lasten ja nuorten toimintaa tukevaan työhön Nepalissa, Etelä-Aasiassa.

Lisätietoa Taksvärkin hankkeesta lapsen oikeuksien edistämiseksi ja kerättyjen varojen käytöstä löydät Mikä Lukuralli?-osiosta.

 

Kannustetaan lapsia lukemaan Lukurallin aikana – joka päivästä löytyy hetki aikaa lukemiselle!

Uusi Lukupassi?

Uuden Lukupassin voi tarvittaessa tulostaa täyttyneen tai hävinneen tilalle tästä:

Lukupassi.pdf

Maksuohjeet Lukuralli-sponsorille

Lukusponsori maksaa Lukupassiin merkittyä tuntimäärää vastaavan summan Lukurallin päätyttyä joko

• Taksvärkki ry:n keräystilille Nordea
FI96 1521 3000 1014 53
käyttäen koulukohtaista viitenumeroa tai

• MobilePay-maksuna älypuhelimella Taksvärkki ry:n koulukohtaiseen numeroon.

Koulukohtaisen pankkiviitenumeron ja MobilePay numeron saatte opettajan lähettämästä Wilma-viestistä tai ottamalla yhteyttä Taksvärkki ry:n toimistoon:
050 341 5507 tai lukuralli@taksvarkki.fi

Taksvärkki ry:n Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa on RA/2021/1029. Ahvenanmaan keräyslupanumero on ÅLR 2022/4545.